ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA lettünk!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium februárban írta ki az új pályázatot Ökoiskola Cím-re. A címet három évenként újra kell pályázni. Mi már harmadszorra pályáztunk, így a cél az Örökös Ökoiskola Cím elnyerése volt.
A kötelező nyomtatványok mellett egy 75 oldalas szakmai anyagot is mellékeltünk, mely tartalmazta az elmúlt három évben a környezeti- és az egészségnevelés területén végzett munkánkat.

Június elején megérkezett a várva várt értesítés, melyből megtudtuk az IRINYI ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA lett.

A hagyományoknak megfelelően idén is a környezetvédelmi világnaphoz közeli hétvégén került sor az Ökoiskolai Címek átadóünnepségére. Az idei ünnepség különleges volt, mivel az Ökoiskola címek mellett először került sor az Örökös Ökoiskola címek átadására, melyet 145 iskola vehetett át 2012. június 9-én a budapesti Városmajori Gimnáziumban.

Az iskola minden tanulója, pedagógusa, a technikai személyzet és sok segítőkész szülő közös eredménye ez. Együtt dolgoztunk a címért.

A környezeti- és egészségnevelési munkaközösség tagjai mindannyian elkötelezettek, hogy a tanítványaink környezettudatos, ökointelligens, egészséges felnőtté váljanak.
Mellékeltem azokat a fényképeket is, amelyekből látható volt, hogy a szülők, gyerekek, pedagógusok közösen zöldítettük iskolánk környékét, az udvart több alkalommal is. Bemutattam az erdei iskola programunkat, a témahetet, környezetvédelmi projektjeinket. A környezetvédelmi szakkörösök Horváth Irén tanárnő vezetésével évek óta nagyon sok környezetvédelmi, energiatakarékosságra irányuló pályázaton vettek részt, ezek az oklevelek sem maradhattak ki a pályázatból.
Csatoltam az egészségnapok forgatókönyvét, a hulladékgyűjtések eredményét és sok-sok cikket, amelyek az iskolaújságban megjelentek a programjainkról. Ez mind hozzájárulhatott a pályázatunk sikeréhez.
Munkakapcsolatban állunk sok egyéb szervezettel is, akikkel együtt munkálkodtunk, vagy akik segítették ebbéli tevékenységeinket. Ők a pályázatunkhoz ajánlásokat is írtak.
Köszönet nekik is!

Remélem, az eddigi segítőinkre továbbra is számíthatunk, és közösen még több tanulót, szülőt, ismerőst, szervezetet, egyesületet tudunk bevonni aktív munkánkba, és nagyon sok jó hangulatú környezettudatos és egészségnevelési programon fogunk még részt venni.

Liszákné Bocskay Zsuzsa
Környezeti- és egészségnevelési (ÖKO) munkaközösség vezetője

Iskolánk Örökös Ökoiskola Cím elnyerését támogatták:

• Balatonalmádi Rendőrkapitányság – Stanka Mária r. őrnagy, megelőzési kiemelt főelőadó
• Balatonfűzfő Város Önkormányzata, Balatonfűzfő – Marton Béla, polgármester
• Balatonfűzfői Hírlap főszerkesztője
• Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém – Dr. Szalay Tímea, elnök
• Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Közalkalmazotti Tanácsa
• Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szülői Munkaközössége
• Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Diákönkormányzata
• Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Igazgatója
• Liget Műhely Alapítvány, Budapest – SZITAKÖTŐ integrált ökoiskolai oktatási program – Dr. Horgas Judit, programvezető
• Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest, 18. sz. Veszprém Megyei csoportja – Orbán Zoltán, társadalmi kapcsolatok igazgató
• Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., Balatonfűzfő – Köves Gergely, környezetvédelmi igazgató
• Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, Balatonfűzfő – Turi Sándor, igazgató
• Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, Balatonfűzfő – Salamon Tamásné, igazgató
• Varázssziget Magánóvoda és Bölcsöde, Balatonalmádi – Putz Andrea, igazgató
• Veszprém Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, Balatonfüredi Kistérségi Népegészségügyi Intézete – Dr. Bujdosó László, tisztifőorvos
• ZÖLD SZÍV Ifjúsági Természetvédő Mozgalom – Orgoványi Anikó, elnök

Bemutatkozik az ökoiskola

 

A környezeti és egészségnevelésnek már évtizedes hagyománya van iskolánkban. A környezetvédelem, a környezettudatos magatartásra, az egészséges életmódra való nevelés része iskolánk Pedagógiai Programjának. 1992 óta tanterveinkbe is beépítettük ezeket.

Az intézmény 2001. augusztus 28-i 1/01-02/2001. sz. nevelőtestületi határozata alapján füstmentes. Az épületben a látogatók számára – rendezvények ideje alatt is – tilos a dohányzás. 2003. április 24-én iskolánk elnyerte a Dohányzásmenetes Iskola címet, s ezt az állapotot továbbra is megőrizzük.

Iskolánk 2006. júniusától az Oktatási Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által létrehozott Ökoiskola Cím tulajdonosa. A nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar ökoiskola kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést jelent az iskola munkájáról. 2009. júniusában már második alkalommal vehettük át e címet. Az Ökoiskola Cím elnyerése és az ökoiskolák hálózatában folyó intenzív munka előtérbe helyezte a fenntarthatóság pedagógiájának tudatos alkalmazását az egész intézményben.

2006-ban kapcsolódtunk be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Programjába.
2007-ben az iskola elnyerte a Madárbarát Iskola címet, mely a madarakért folytatott folyamatos és intenzív munkánk eredménye.
Iskolánkban a ZölDÖK (Zöld diákönkormányzat) mellett a felsősök aktív közreműködésével környezetvédő szakkör, a kicsiknél pedig természetbúvár szakkör működik.

Környezetvédelmi tevékenységeinket segítik azok az országos egyesületek is, amelyeknek tagjai vagyunk.
Évek óta részt veszünk a R’elem Kht. országos elemgyűjtési akcióin. 2007-ben a R’elem-től tanúsítványt kaptunk, amely szerint az Irinyi iskola „az aktív környezetvédelmi szerepvállalásával példaértékű magatartásformára ösztönöz”.

17 éves iskolaújságunk, az „5-ös”. Ennek egyik lapja a ZÖLD OLDAL, amelyet halványzöld papírra szoktunk fénymásolni. Itt mindig környezetvédelemmel, az egészséges táplálkozással, a harmonikus életvitellel kapcsolatos cikkek jelennek meg.

Rendszeresen részt veszünk országos és megyei környezetvédelmi vetélkedőkön is.

Minden évben szervezünk erdei iskolát.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (www.ofi.hu) az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával 2009. őszén pályázatot hirdetett „Erőszakmentes, egészségtudatos iskola” elismerő cím elnyerésére. A pályázat célja a nevelési-oktatási intézményekben az erőszakmentes, gyermekbarát és egészségtudatos iskolai légkör minél hatékonyabb megteremtése és elterjesztése, valamint az intézményben fellépő agresszivitást érdemben csökkentő magatartásformák hatékony népszerűsítése volt. A Bíráló Bizottság, számos pályázat közül, 100 iskolának ítélte oda az elismerő címet, közöttük a mi iskolánknak is.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok” című pályázatra még 2008 őszén jelentkeztünk. A projekt teljes költségvetése több mint 2 millió forint, ebből 1.833.300 Ft-ot nyertünk meg.
A pályázat segítségével a 2009-2010-es tanévben egy 9 rendezvényből álló programsorozatot valósítottunk meg, amelynek fő célja volt, ho
gy tanulóink és a bevont felnőttek környezettudatosságát, környezetkultúráját és környezetetikáját fejlesszük, s ezek jelenjenek meg a mindennapi élet területén: a táplálkozásukban, a közlekedésükben, s a szabadidős tevékenységeik során. A tanulmányi kirándulások, a bioélelmiszerek bemutatásával, az egészségnapok rendezvényein a környezettudatos fogyasztás kialakítását céloztuk meg. Reméljük, hogy a programjain segítségével elértük, hogy a résztvevők bölcs, válogatós, ökointelligens fogyasztóvá váltak.
A résztvevők számára lehetőségeket teremtettünk tájékozódásra, tanulásra, képességfejlesztésre, kompetenciafejlesztésre a táplálkozás, a háztartás-vezetés, a munka, a közlekedés, a szabadidő témáiban.

Iskolánkban szelektíven gyűjtjük a papírt, az elemet, a kiürült festékpatronokat. Évente kétszer papírgyűjtést szervezünk. A sok-sok éves tudatos és szerteágazó környezetvédelmi tevékenységünket Varga Attila az ÖKOISKOLÁK hálózatának koordinátora így jellemezte:
„Példaértékű az iskolában folyó környezeti nevelési munka.”

Remélem, hogy ezt a példaértékű munkát a következő évben egyre több gyermek és szülő bevonásával, aktív közreműködésével végezhetjük. Ehhez (is) kívánok mindenkinek nagyon jó egészséget, vidám napokat.

Liszákné Bocskay Zsuzsa
öko munkaközösség-vezető

Naptár

Kérjük, támogassa iskolánkat!

Kérjük, támogassa iskolánkat adójának 1%-ával az Irinyi János Általános és Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítványon keresztül!

Adószáma:
18915631-1-19

Köszönjük!

Irinyi János Általános és Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány

Adószám:
18915631-1-19

Számlaszám:

OTP 11748083-20010630 

 

Cím

8184 Balatonfűzfő, Irinyi u. 2.

Telefon

 88/586-090

Email

irinyi@fuzfosuli.hu

Kövess minket!

Témaheteink

164

Támogatóink

P_MAX
Bachl Hőszigetelőanyag – gyártó Kft.
NikeTrans Targonca
Fűzfő- Terv Építész Iroda
Fejes Károly
Szabó – Gróf Nikoletta (AGAPE-2000)
Ravatherm Hungary Kft.
Hymato Kft.
Serpa Kalandpark
Balatoni Bob
Szanyi Szilvia
Művelődési Központ
Nike Étterem
Kovács Tamás
Marton Péter

Köszönjük a támogatást!

Partnereink

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support