Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú
Művészeti Iskola
honlapja
8184 Balatonfűzfő, Irinyi u. 2.
Telefon: 88/586-090, Fax: 88/586-191
Fűzfősuli
Nyelv:
főmenü
az iskola
tartalom


Tanulók fizikai aktivitásának méréseA Közoktatási törvény 41.§-ának 5. bekezdése alapján minden tanévben ősszel és tavasszal értékelhető formában kell számot adni a tanulók fizikai állapotáról. A vizsgálatot életkorra és nemre való tekintet nélkül minden olyan egészséges tanuló elvégezheti, aki az iskolai testnevelés alól nem kap teljes felmentést.

Iskolánk a HUNGARIFIT 1+4 tesztrendszert alkalmazza, mely alkalmas az általános testi erőt, és erő-állóképességet minősíteni. Mik ezek a tesztek?

I. legfontosabb Aerob állóképesség mérése
 Cooper-teszt, vagy 12 perces futás 

II. Általános testi erő, erő-állóképesség mérése 

Helyből távolugrás 
  (A láb dinamikus erejének mérésére.)

Mellsőfekvőtámaszban karhajlítás és -nyújtás 
  (A vállövi és a karizmok dinamikus erő-állóképességének mérésére.)

Hanyattfekvésből felülés 
  (A hasizmok erő-állóképességének mérésére.)

Hason fekvésből törzsemelés 
  (A hátizmok erő-állóképességének mérésére.)

Az általános fizikai teherbíró-képesség pontértékeinek meghatározása táblázatok alapján történik. 
Maxiálisan szerezhető pontszám 140 pont. Az elért pontok alapján a tanulókat minősítő kategóriákba soroljuk, ami éppen az aktuális fizikai állapotát tükrözi.
Az általános fizikai teherbíró-képesség (az aerob teljesítőképesség és az izomerő) fejlettsége, akkor tekinthető kiegyensúlyozottnak/harmonikusnak, ha a próbázó a vizsgálat során elért összes pontszámainak legalább a felét az aerob (COOPER TESZT) állóképesség mérésére alkalmazott próbában szerzi meg. 
A fizikai fittség közös mérése és értékelése során el kell érni, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megszerezzék, azokat az alapvető élettani, egészségtani és edzéselméleti ismereteket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a tudatos edzésvégzéshez, edzéstervezéshez, a pillanatnyi fittségi állapot ellenőrzéséhez. 
Az őszi felmérések mindig gyengébbek, mint a tavasziak, hiszen a nyári aktív, rendszeres mozgás hiánya megmutatkozik tanulóink fizikai aktivitásán is. Cél, hogy tavaszra minden tanuló önmagához képest fejlődjön, lehetőleg egy minősítő kategóriát az őszihez képest lépjen.
Fontos, hogy a gyerek is komolyan vegye ezeket a méréseket!

AZ ÁLTALÁNOS FIZIKAI TEHERBÍRÓ KÉPESSÉG MINŐSÍTÉSE

 
IGEN GYENGE (0-20.5 pont)
Gyenge fizikai állapota miatt, a mindennapi tevékenységének maradéktalan elvégzése, legtöbb esetben olyan fizikai-szellemi megterhelést jelent, hogy rendszeresen fáradtnak, kimerültnek érzi magát. Figyelem terjedelmének, tartósságának növeléséhez, közérzetének - átmeneti - javításához igen gyakran különféle élénkítő szerek, esetenként gyógyszerek fogyasztására van szükség. Hajlamos a gyakori megbetegedésre. Immunrendszerét a kisebb fertőzések, könnyebb megbetegedések leküzdése is már igen gyakran komoly feladat elé állítják.
GYENGE (21-40.5 pont)
Az egésznapi tevékenységétől még gyakran fárad el annyira hogy, nem tudja kipihenni magát egyik napról a másikra, ezért estére sokszor fáradtnak, levertnek, kimerültnek, rosszkedvűnek érzi magát. KIFOGÁSOLHATÓ (41-60.5 pont)
A rendszeres mindennapi tevékenységétől ugyan már ritkán fárad el, de a váratlan többlet munka még erősen igénybe veszi.
 KÖZEPES (61-80.5 pont)
Elérte azt a szintet, amely elegendő ahhoz, hogy az egészséges létezése stabil maradjon, azaz tartósan kiegyensúlyozottan, jó közérzettel élhessen. Rendszeres, heti 2-3 óra testedzéssel a továbbiakban, törekedjen arra, hogy a későbbi élete folyamán is egészsége megőrzése érdekében, legalább ezt a szintet megtartsa.
JÓ (81-100.5 pont)
Ezt a szintet általában azoknak sikerül elérni, akik valamilyen sportágban alacsonyabb szintű szakosztályban, ill. amatőr szinten rendszeresen edzenek, versenyeznek. Ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy élsportoló szeretne lenni legjobb, ha minél e1őbb hozzákezd az alapvető kondicionális képességeinek magasabb szintre fejlesztéséhez.
KIVÁLÓ (101-120.5 pont)
Aki ezt a szintet eléri, már joggal reménykedhet abban, hogy speciálisan is olyan jól terhelhető fizikailag, hogy néhány sportágban már akár élsportoló is lehet. 
EXTRA (121-140 pont)
Ha valaki ezt a szintet eléri és megtartja, akkor az általános fizikai teherbíró képessége területén elérte azt a szintet, hogy fizikailag kiválóan terhelhető. Az eddigi vizsgálataink szerint, ez egyben azt is jelenti, hogy alkalmassá vált szinte valamennyi sportágban, olyan rendszeres, magas szintű sportági specifikus edzés elvégezésére, hogy nemzetközi szinten is csúcsteljesítményt érjen el. Élsportolóknak 19 év felett is az egész sportpályafutásuk alatt, folyamatos odafigyeléssel arra kell törekedni, hogy az általános fizikai teherbíró-képességük szintjét a sportághoz szükséges "megkívántság" szintjén tartsák. 

 
 


Támogatónk:

Köszönjük a támogatást!


balatonfűzfő.hupapkeszi.huPályázatok
Új Széchenyi terv

Nemzeti Fejlesztési
Ügynökség


Szivárvány óvodahefop.huesza.hu
ESZA Nonprofit Kft.
1134 Budapest, Váci út 45.


OKMPályázatokTempusNUSIMLSZMVLSZKérjük támogassa
iskolánkat adójának 1%-ával!

Adószám:
18915631-1-19

Köszönjük!
 

Created by ScarabeusLab.com